Työkavereina yli 40 vuotta

Mitan laboratoriomestarit Heikki Isohookana ja Pertti Uhlbäck jäävät pian ansaituille eläkepäiville.

Pertti Uhlbäck (vas.) ja Heikki Isohookana.

Heikki Isohookanan ja Pertti Uhlbäckin eläkepäivien suunnitelmat ovat valmiina:

”Odotan eläkepäiviltä metsätöitä ja ukkojumppaa. Marjastamaan ja luontoon pääsee myös, on enemmän aikaa harrastuksille”, Heikki kertoo.

”Liikunta on minunkin juttu: pyöräily, kuntosali ja paritanssi”, Pertti komppaa.

Laboratoriomestareiden työelämän polku on kulkenut samoja reittejä aina opiskeluista eläkepäivien suunnitteluun asti. Työkavereina kaksikko on toiminut vuodesta 1980 saakka. Molemmat konkarit aloittivat työuransa Imatran Voiman betoni- ja maalaboratoriossa ja siirtyivät sieltä Teknologian tutkimuskeskus VTT:lle. Tie toi kaverit Oulun ammattikorkeakoulun kautta lopulta Mitalle, jossa he ovat työskennelleet viimeiset kaksi vuotta. Molempien kunnioitettavan pitkä työura on tehty testaus- ja tutkimustoiminnan puolella.

”Tuntui heti, että pääsi omalle alalle”

”Laborantiksi valmistumisen jälkeen menin armeijaan ja sen jälkeen oli edessä työnhaku. Työt olivat kiven alla. Eräältä työhakureissulta tullessani kotiin, istahdin tuskastuneena kiikkustuoliin. Äitini sanoi, että katso vielä jotain muita työpaikkoja.  Niinpä aloin selaamaan puhelinluetteloa ja huomasin IVO:n laboratorion nimen. Soitin sinne ja pääsin heti työhaastatteluun ja sain laborantin paikan. Tuntui heti, että pääsi omalle alalle”, Heikki kertoo.

Pertin omalle uralle pääsy tapahtui sattuman kautta:

”Sukulaisen kautta kuulin puolivahingossa, että Imatran Voima Oy:llä voisi olla paikka. Ajattelin että kai sitä vähän aikaa voi tehdä, mutta jäinkin alalle koko uraksi. Että on sitä jonkun aikaa tullut tehtyä”.

Mikä betonialalla on muuttunut neljässäkymmenessä vuodessa – ja miten ala kehittyy jatkossa?

Heikin ja Pertin asiakkaina on betonitoimittajia, jotka valmistavat tuorebetonia tai elementtejä. Lisäksi rakennusliikkeet sekä infrapuolen ja tuulivoimapuistojen rakentajat ovat nykyään merkittävä asiakaskunta.

Aikoinaan uran alkupuolella Heikki kertoo betonipuristuslaitteiden olleen käsikäyttöisiä.

”Nykyään kaikki testauskoneet ovat tietokoneohjattavia. Tulostussiirrot toimivat sähköisesti, kun aiemmin tiedot kulkivat kirjeitse tai faxilla”.

”Tänä päivänä ensimmäiset asiakkaat ovat pilottivaiheessa siirtymässä MittaWorldiin, josta he voivat katsoa mitä vaan, milloin vaan. Tämä on merkittävä ero. Myös testauksien akkreditointi on tullut nykyään tärkeäksi ja ohjeistukset ovat tarkentuneet”, Pertti kertoo.

Muutosta on luvassa tulevassakin:

”Testaaminen jatkuu tämäntyyppisenä ja sitä pitääkin tehdä, että ei tule ihan mitä sattuu. Uusiutuvia materiaaleja ja kierrätysmateriaaleja tulee olemaan enemmän, sekä testausta ja ennakkotestausta”.

Kuva on otettu vuonna 1967 Imatran Voima Oy:n (lyhyemmin IVO) betoni- ja maalaboratoriosta, osoitteessa Ahjotie 4, Oulu. Kaksikon työurat alkoivat ko. rakennuksessa vuonna -79 ja -80. Rakennus on nyttemmin purettu ja sen päältä menee tie. Kuva on koekappaleiden säilytyshuoneesta, jossa asiakkaiden koekappaleita säilytettiin testaukseen saakka noin 100 % kosteudessa ja noin 20 °C lämpötilassa.

Kuva testaushuoneesta, jossa sijaitsivat betonipuristimet ja yleisaineenkoetuslaite. Kuvassa (istuva mies) Erkki Kotasaari oli töissä myös silloin, kun Heikki ja Pertti aloittivat työnsä kyseissä laboratoriossa.

Opiskelijayhteistyötä tulevien insinöörien ja rakennusmestareiden kanssa

Heikki ja Pertti ovat saaneet olla uransa varrella ammattikorkeakoululla töissä opastamassa tulevaisuuden tekijöitä.

”Käytännössä valmistimme yhdessä opiskelijoiden laatimasta reseptistä betonia, josta valmistimme koekappaleita eri testejä varten. Opettaja tai lehtori piti ensin teoriaosuuden. Labraharjoitukset olivat osana opintojaksoa ja labrojenpidot (betonivalut yms.) kuuluivat meille. Näin opiskelijat saivat perehtyä betonialaan ja osasivat sitten käyttää opeteltuja asioita oikeilla työmailla”, Pertti kertoo.

Erityisen hauskaa on törmätä työmailla vanhoihin opiskelijoihin:

”Työmailla kun käydään esimerkiksi poraamassa näytteitä, törmätään toisinaan vanhoihin opiskelijoihin – ei aina muisteta heitä, mutta he muistavat meidät ja tervehtivät iloisesti”, Pertti kertoo.

”Se on tosiaan mukavaa, usein on käynyt näin, ja pitkäaikaistakin yhteistyötä tehty osan kanssa”, Heikki muistelee.

Ammattilaiset saavat kiitosta asiakkailta

Asiakkaat ovat antaneet vuosien varrella kiitosta erityisesti ammattitaidosta, joustavuudesta ja tulosten antamisesta.

”Meillä Mitalla ollaan heti valmiita tarttumaan asiakkaan tarpeisiin ja mahdollisiin ongelmiin sekä ratkomaan toimeksiannot luotettavasti ja nopeasti”, Heikki sanoo.

”Kokemusta on tullut kartutettua kaikennäköisistä vaurio- ja mittaushommista. Mikrobiprojekteissakin on tullut oltua mukana. Meillä on laaja ymmärrys myös rakentamisalalta”, Pertti jatkaa.

Konkareiden kokemus siirtyy Mitan uudelle sukupolvelle

Nyt Heikki ja Pertti ovat itse betonialan konkareita ja siirtävät oppia uuden sukupolven mittalaisille.

Riikka Paananen on työskennellyt Mitan laboratorioanalyytikkona kaksi ja puoli vuotta. Hän pitää erittäin tärkeänä hiljaisen tiedon jakamista työssä kehittymisessä.

”Mitalla on tehty fiksuja päätöksiä sen suhteen, että on hyvissä ajoin laitettu nuorempaa sukupolvea ammentamaan tietoa iäkkäämmältä polvelta. Olen ollut itse opissa esimerkiksi akkreditoitujen menetelmien osalta ja pitkälti kirjoittanut ns. hiljaisen tiedon talteen uusien menetelmäohjeiden muodossa.”

Riikka kokee, että nuoremman ja vanhemman sukupolven yhteistyö on koko työyhteisölle hedelmällistä:

”Nuoremmat tuovat uutta näkökulmaa ja kehitysideoita työyhteisöön ja vanhemmilta tulee tukea ja vahvaa tietotaitoa mistä ammentaa. Heikki on esimerkiksi kevään mittaan perehdyttänyt meitä moneen ”vanhaan” menetelmään, joita ei ole vuosiin tehty aktiivisesti, mutta mahdollisesti ne tulevaisuudessa kuuluisivat Mitalla tehtävien analyysien joukkoon. ”

Riikka on kokenut yhteistyön mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi:

”Ammattilaisilla, joilla on yli 40 vuoden kokemus alasta, on paljon kerrottavaa. Juttua riittää niin työstä kuin hauskoista sattumuksistakin matkan varrella. On ollut valaisevaa kuulla, miten työt on aikoinaan hoidettu ja miten kaikki on kehittynyt vuosien varrella kohti nykypäivää.”

”Nuoret oppivat hommat yllättävän äkkiä ja kaikki tietokonelaitteiden käyttö on omaksuttu ihan eri tavalla – kielitaito ja digitaalisuus ovat uuden sukupolven juttu”, Pertti kehuu.

”Nopeampi oppimaan ja terävämpi tämä uusi sukupolvi”, Heikki jatkaa.

Heikki Isohookana ja Riikka Paananen

Hedelmällistä yhteistyötä ja työkaveruutta.

 

Tulevat eläkeläiset hyvästelevät Mitan hyvillä mielin

Kohta on aika siivota työpöydät ja hyvästellä työkaverit. Eläkkeelle Heikki jää elokuussa 2023, Pertti lokakuussa 2023. Vuosien varrella rikkautta ja iloa työelämään ovat tuoneet monipuoliset työt, opiskelijayhteistyö ja työkaverit.

”Toisaalta haikealta tuntuu, mutta helpottavaltakin. Hieman jo odottaa, että pääsee omiin hommiin”, Heikki kertoo

”Hyvillä mielin odottelen eläkepäiviä, saa nähdä sitten onko tunteena enemmän helpotus vai haikeus, mutta kuulemma silloin se kiire vasta alkaa, sanovat eläkeläiset Oulussa”, Pertti pohtii.

Vanhoihin työkavereihin pidetään varmasti yhteyttä:

”Huomaa varmasti, kun jää eläkkeelle, että työkavereitakin tulee kaipaamaan. Pyörällä pääsee onneksi käymään, vaikka kahvittelemaan”, Pertti suunnittelee.

”Tulee käytyä ja soitettua varmaan. Aina saa soittaa jos tulee tänkapå”, Heikki sanoo.

 

Palvelut ja yhteystiedot jatkossa:

Palvelupäällikkö Janne Lepistö

janne.lepisto@mitta.fi

Puh. +358 50 477 8864


Jaa sivu


Muita uutisia