Lämpötilaprofiilin mittaus, Metsä Fibre

Metsä Groupin yksi kestävän kehityksen strategisista tavoitteista on vuonna 2030 hyödyntää 100 % tuotannon sivuvirroista jatkokäyttöön. Jo nyt erittäin suuri osa tuotannon sivuvirroista pystytään hyödyntämään erilaisina biotuotteina ja -energiana. Tällä hetkellä selluprosessissa syntyvä viherlipeäsakka on ainoa jae, jolle ei vielä ole selkeää hyötykäyttöä. Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on määrätietoisesti pyrkinyt kehittämään sille hyödyntämiskohteita.

2020

Metsä Fibre

Äänekosken biotuotetehdas

Tierakenteen mittaus biotuotetehtaan jätehuoltoalueella

  • Korvataan luontaisia maa- ja kiviaineksia
  • Lisätään sellutehtailta muodostuvan viherlipeäsakan hyötykäyttöä
  • Edistetään kiertotaloutta

Äänekosken biotuotetehtaan jätehuoltoalueelle toteutettiin koerakenne, jossa hyödynnettiin myös EHP:n vankkaa kokemusta jatkuvatoimisista mittauksista. Mittauskohde on tierakenne, jossa testataan viherlipeäsakan ja tuhkan seoksesta tehtyä rakennekerrosta. Monikäyttöisellä seosmateriaalilla voidaan korvata luontaisia maa- ja kiviaineksia, lisätä sellutehtailta muodostuvan viherlipeäsakan hyötykäyttöä ja siten edistää kiertotaloutta.

 

Tierakenteessa monitoroidaan rakenteen lämpötilaa EHP:n automaattisilla lämpötilaprofiilimittalaitteilla. Lämpötila-antureilla mitataan rakenteen lämmöneristävyyttä ja arvioidaan yhdessä muiden seurantamittausten perusteella erityisesti tierakenteen routivuutta. Tulosten perusteella voidaan optimoida viherlipeäsakkaa hyödyntävien kohteiden rakennekerrosten paksuutta ja rakentamistapaa.

Asiakaspalaute

EHP tarjosi kokonaispalvelua, josta ei aiheudu tilaajalle huolta laitteiston toiminnan ja mahdollisesti lisääntyvien kustannusten suhteen. Koerakenteeseen liittyy myös muita mittauksia, kuten sijainti- ja painumamittaukset. Päätöksentekoa helpotti, että saimme kaikki palvelut kätevästi ”samasta talosta”. Arvostimme myös EHP:n kokemusta online-mittauksissa sekä helppokäyttöistä datapalvelua, jossa tiedot ovat aina ajan tasalla ja eri sidosryhmien käytettävissä. Aiomme jatkossakin hyödyntää EHP:n osaamista jatkuvatoimisissa mittauksissa.

 

Teemu Hourula
Kehityspäällikkö, Metsä Fibre

Kysy lisää projektista

Tuija Tyynismaa

EHP - Myynti, maaperämittaukset

tuija.tyynismaa@mitta.fi

Puh. +358 40 555 6266

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä